Puntua aquest llibre?

El 24 de novembre, a la primera sessió del Club de Lectura Jove del curs 2023-2024, vam comentar Ready. Nora, l’única sortida ets tu, de Madeleine Féret-Fleury i Marushka Hullot-Guiot, la primera novel·la de la sèrie Ready, formada per quatre històries i quatre personatges diferents: la Nora, en Jules, la Cassandra i l’Elijah.

Entre tots la vam etiquetar d’una novel·la de ciència-ficció, aventures i fantasia. A més, gràcies a alguns elements i referents de sèries i personatges de la ficció, com ara Stranger Things, Joc de trons, Men in Black o Netflix, vam poder situar la història en l’actualitat. El llibre té la particularitat que el lector és qui tria com continuarà la història: al final de cada capítol, les autores ens proposen dues alternatives per seguir la trama i nosaltres decidim cap a on volem anar, de manera que podem arribar a construir un total de 47 històries! 

Al llarg de l’estona que vam passar junts, van sortir un munt de temes interessants que ens van fer pensar i reflexionar: la importància de prendre decisions (n’hi ha de bones i dolentes?), és cert que els bons són tan bons i els dolents tan dolents?, els referents (com ara els nostres pares) i la decepció que a vegades ens provoquen algunes de les accions de la gent que estimem… Vam parlar, també, del concepte de la intel·ligència artificial i del poder que té sobre les nostres vides, juntament amb les xarxes socials i els algoritmes.

Més tard vam debatre sobre els personatges i vam aprendre que a la ficció n’hi ha de rodons, aquells dinàmics que evolucionen, modifiquen la seva conducta al llarg de la trama i sorprenen el lector, i d’altres de plans, els que són estàtics i no tenen canvis en la conducta, són previsibles i no sorprenen. Hi ha qui va opinar que la majoria de personatges són rodons, ja que la novel·la no aprofundeix prou en la psicologia dels personatges.

La conclusió i impressió finals és que no és un llibre amb prou aprofundiment pel que fa a la trama i els personatges, i que l’estructura és una mica caòtica i poc clara. Tot i així, ens n’emportem un bon record perquè, malgrat això, el llibre ens va permetre debatre sobre moltes qüestions.

Abans d’acabar la sessió, vam iniciar la xarxa de lectures que vam acordar el primer dia: el vidre de la Sala Jove ja comença a omplir-se de les cobertes de les sessions d’enguany i de les fotos que representen els lectors. Al final del curs, cada un d’ells haurà d’escollir tres dels llibres llegits i relacionar-s’hi amb una fletxa: 

  1. Un llibre que salvaria d’un incendi.
  2. Un llibre que m’ha aportat valors.
  3. Un llibre que m’ha sorprès gratament.

Seguidament, vam repartir una guia de lectura amb algunes propostes més de llibres sobre ciència-ficció, aventures i/o fantasia, i cinc punts de llibre que ens serviran per dinamitzar les lectures següents: “Aquesta frase em va agradar molt”, “Aquest personatge és el meu preferit”, “Aquí és on em vaig avorrir”, “Aquí és on vaig enganxar-me”, “Aquí és on vaig deixar el llibre”. Per petició popular, vam acordar afegir un nou punt de llibre: “Aquest personatge és el més odiós”. Els desitjos dels lectors són ordres!

Finalment, vam deixar en préstec el llibre de la propera sessió: Enigmes, de Beatriz Martín Vidal, un àlbum il·lustrat. Què en sabem de l’àlbum il·lustrat? Com es llegeix? Quin poder tenen les il·lustracions? Ho descobrirem el 20 de desembre!

Som-hi, #emblanats!

Segueix-nos a:
Segueix-nos
Segueix-nos
Visit Us
Follow Me
Segueix-nos
Segueix-nos
Segueix-nos
Club de Lectura #emblanats novembre

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *