LA SOCIETAT LITERÀRIA DEL PASTÍS DE PELL DE PATATA DE GUERNSEY 

MARY ANN SHAFFER I ANNIE BARROW

 

Qui no ha pujat mai al pic de les coses impossibles? Qui no ha palpat mai el buit d’un per què no? Qui no ha sentit el precipici de les coses que algun dia va jurar no fer? Qui no s’ha vist en el mirall d’un “em fa por”? Qui no s’ha dormit sota un edredó de llàgrimes rendides? Qui? Qui?

Els personatges del llibre d’avui, “La Societat Literària del Pastís de Pell de Patata de Guernsey” de les escriptores Mary Ann Shaffer i Annie Borrow, respondrien “Jo” a cadascun d’aquests interrogants.

Juliet Ashton, que viu en un Londres que comença a curar-se de les terribles i doloroses ferides de la Segona Guerra Mundial, és una jove escriptora en busca de inspiració per la seva nova novel·la. Un dia, rep una carta d’un desconegut anomenat Dawsey Adams. El jove desconegut, que viu a la illa de Guernsey, està llegint un lllibre d’en Charles Lamb que antigament era de la Juliet. (Que n’és d’important escriure el teu nom en un llibre que en certa època ha format part de la teva vida. Si no fos així aquest fantàstic llibre no hagués existit). Dawsey és membre del club de lectura de La Societat Literària del Pastís de Pell de Patata de Guernsey.

Juliet accepta la invitació dels lectors d’aquest club per a visitar Guernsey. Serà llavors que entendrà que aquests excèntrics membres literaris es convertirien en el personatges de la seva nova novel·la i tota la seva vida canviaria.

És una novel·la commovedora sobre el poder de la paraula i el valor dels llibres com a llar, refugi i consol en temps difícils. És una història humana amb pinzellades divertides, que ens transmet una intensa passió pels llibres i que aconsegueix unir a persones de diferents ideologies com només la lectura ho podria fer.

Ara unes frases:

Hauria d’estar il·lusionada. Però la veritat és que estic molt trista, més del que estava durant la guerra. Tot està destrossat, Sophie: els carrers, els edificis, la gent. Sobretot la gent.

Això és el que m’encanta de la lectura, un troba en un llibre un detall que li desperta interès, i aquest detall el porta a un altre llibre, i allà troba un altre detall que el porta a un tercer llibre. És un progressió geomètrica: sense un final a la vista i sense un altre motiu que no sigui el de gaudi.

Els homes son més interessants en els llibres que en la vida real.

El lluminós dia ha acabat, i estem destinats a la foscor. 

“La vida segueix” ”Quina tonteria – pensava jo -, per suposat que la vida no segueix. La que segueix és la mort; el meu fill està mort ara i ho seguirà estant demà, demà passat i sempre.” Això si que no té final. 

Ells eren d’aquells que gaudien tenint poder perquè mai l’havien tingut. Però no tots eren iguals, tots no, ni molt menys. 

Ara unes anècdotes:

*Ha estat traduïda a més de vint idiomes, amb més de cinc milions de exemplars venuts en tot el món.

*Ha estat portada al cinema per Mike Newell, el 2018 es va estrenar. La protagonitzar la Lily James, que la coneixereu per Mamma Mia 2.

*A Mary Ann Shaffer li va surgir el seu interes per Guernsey després de una visita a Londres el 1976. En un rampell, va decidir viatjar fins a la illa de Guernsey, on va quedar atrapada per culpa d’una espesa boira que va impedir que els avions i els vaixells puguessin sortir. Durant la seva espera va trobar un volum titulat “Jersey Under de Jackbook”, i així va començar la seva fascinació per les illes del Canal. ”La Societat Literària del Pastís de Pell de Patata de Guernsey” va sortir a la llum poc després de la seva mort.

*La neboda de la Mary Ann Shaffer, Annie Borrows, la va ajudar a acabar el llibre.

*Guernsey forma part de les Illes del Canal. Son un grup d’illes del canal de la Mànega situades a l’oest de la península del Cotentin i formen part del Regne Unit. Aquestes illes estan separades en dues batilles: Jersey i Guernsey.

Sovint imagino que els llibres tenen un espècie d’instint secret per acabar en les llars dels lectors que son perfectes per a ells.
Seria meravellós que així fos.

Ah! I no oblideu posar el vostre nom al llibre, qui sap…..

Segueix-nos a:
Segueix-nos
Segueix-nos
Visit Us
Follow Me
Segueix-nos
Segueix-nos
Segueix-nos
LA SOCIETAT LITERÀRIA DEL PASTÍS DE PELL DE PATATA DE GUERNSEY de Mary Ann Shaffer i Annie Barrow
Etiquetat a:            

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *