A la sessió del Club de Lectura Juvenil #emblanats del mes de maig (la penúltima del curs!) hem comentat La porta dels tres panys, de Sònia Fernández-Vidal. Ja és el segon llibre de ciència-ficció que llegim aquest any, però aquest, a més a més, ens ha introduït de ple a la física quàntica!
Abans de començar a parlar del llibre, un dels participants ens ha comentat que ha llegit una altra edició d’aquesta novel·la, amb una altra coberta. I és ben veritat! La porta dels tres panys té dues edicions diferents, tot i que la història és la mateixa. Hem aprofitat l’observació per explicar què és l’edició d’un llibre i en què consisteix tot el procés editorial: enviament del manuscrit, editing, correcció, maquetació, impressió i, finalment, venda. És interessant conèixer tot això per entendre molt millor tot el camí que segueix un llibre abans de tenir-lo a les mans (tota una feinada!) i així valorar-lo encara més!
Tot seguit, ens hem centrat en la història d’en Niko. Entre tots hem acompanyat aquest adolescent a la seva aventura al Món Quàntic i hem après un munt de coses sobre física quàntica que desconeixíem! Sabeu què és un àtom? I el gat de Schrödinger? Sabeu què són els forats de cuc? Qui va fa la teoria de la relativitat? Són algunes de les preguntes que ens hem fet al llarg dels comentaris que han anat sorgint.
Les impressions que n’hem tret és que és una bona història, molt ben pensada i molt enginyosa, que té una certa intriga i aventures, a part de tota la fantasia i ciència-ficció que s’hi desenvolupa, però que també és una lectura exigent, ja que no tothom està avesat a la física quàntica i entendre tants conceptes, bastant complexos, pot ser una mica feixuc. De tota manera, hem estat d’acord que ha sigut un llibre que ens ha ensenyat moltes coses sobre ciència que no coneixíem i que, com a mínim, a partir d’ara ens sonaran: la superposició, la teleportació, el gat de Schrödinger… I d’altres que ja sabíem i que la novel·la ens ha ajudat a refrescar la memòria, com ara la teoria de la relativitat d’Einstein o la creació de l’univers a partir del Bing Bang.
Per reforçar tots aquests coneixements hem fet un Challenge Quàntic: els lectors havien de respondre unes quantes preguntes amb tres possibles respostes i encertar la correcta. Hem hagut d’exprimir bastant el cervell perquè, definitivament, no som un grup gaire amant de la física quàntica… però sens dubte estem molt contents de tot el que hem après! I, per acabar i relaxar una mica la ment, ens hem divertit buscant curiositats científiques en alguns dels llibres proposats a la guia de lectura de llibres sobre ciència (descarrega-te-la!). Han sortit observacions ben interessants!
Ens veiem al juny per acomiadar aquest curs durant la Setmana del Mar amb el còmic Tauró blanc, de Genie Espinosa!