Ja som a l’equador del Club de Lectura Juvenil #emblanats! Cada sessió és una nova experiència, no només lectora, també de coneixença, de jocs i de xerrades sobre temes molt interessants que ens presenta cada lectura.

Divendres vam comentar Patina, de Jason Reynolds, la segona novel·la de la sèrie “Track”, que ens captiva amb la vida d’uns joves atletes que superen tot tipus de dificultats i circumstàncies vitals.

En el cas d’aquest segon volum, coneixerem la Patty, una jove atleta a qui no li agrada perdre perquè a la vida ja ha tingut prou pèrdues: el seu pare va morir i la seva mare, degut a la diabetis, va perdre les cames. Els seus tiets l’adopten a ella i a la seva germana, la Maddy, amb qui estableixen noves rutines i una nova convivència. La Patina es veu obligada a canviar d’institut, ara va a Chester Academy, una escola privada de només noies on li costa encaixar i fer amigues. L’atletisme és, de fet, la seva única vida d’escapatòria, l’única cosa que li permet evadir-se dels seus problemes i circumstàncies familiars.

Malgrat que la majoria dels participants no van acabar de connectar amb el llibre, sembla que la sessió sí que va ser prou profitosa i del seu interès. Gràcies a la Patina i la seva història, vam poder parlar sobre temes com l’autoexigència (què és i per què ens imposem tanta exigència a nosaltres mateixos?), el valor de la família, la importància de sentir-nos estimats, les responsabilitats i els rols dels germans grans i petits, les amistats, les aparences… Un munt de temes que estan a l’ordre del dia dels adolescents i el seu entorn. Vam aprofitar l’ocasió per presentar la resta de llibres de la sèrie, Ghost, Sunny i Lu, i per mostrar altres novel·les realistes que tenen protagonistes adolescents (descarrega’t la guia de lectura).

Per fer la sessió més entretinguda, vam posar-nos al lloc de la Patina com a atleta de relleus i vam jugar als nostres relleus particulars: ens vam dividir en dos equips i vam fer una cursa de relleus que consistia a posar solucions a alguns dels conflictes emocionals i interns que té la nostra protagonista. El testimoni contenia quatre preguntes i cada un havia de respondre la del seu torn plantejant una solució. La resposta s’havia d’escriure en un pòstit i penjar-la al taulell compartit. Un cop acabada la ronda, vam debatre sobre les propostes dels companys.

 

  • 1a parada: Què podem fer per ajudar la Patina a integrar-se al grup d’amigues de l’escola?
  • 2a parada: Com podem fer front a la ràbia i a l’angoixa quan perdem o les coses no surten com voldríem?
  • 3a parada: Com podem ajudar un amic o amiga que ha perdut un familiar?
  • 4a parada: Les companyes de la Patina fan comentaris despectius cap a la parella de Frida Kahlo. Què els diríeu en una situació així?

 

 

Després d’aquesta estona de teràpia conjunta, vam hem jugat a l’anella cooperativa per aprendre la importància de treballar en equip. Quanta estona creieu que van necessitar els #emblanats per fer la volta sense trencar la rotllana? Ni més ni menys que 40 segons! Uns cracks!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I final de la sessió! Estem contents de l’equip que estem formant i de les converses que ens surten. Ens veiem el mes que ve per celebrar el Dia de la Poesia com cal amb el poemari de Montse Maestre i Delphine Labedan, En un tancar i obrir d’ulls. No hi falteu, que l’autora ens vindrà a veure!

Segueix-nos a:
Club de Lectura Juvenil #emblanats: Patina

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *