La princesa Tòtem, de Sébastien Perez i Justine Brax, és l’àlbum il·lustrat que hem treballat aquest mes al Club de Lectura Juvenil. La idea d’aquesta sessió ha sigut fer una lectura diferent en què la imatge té un protagonisme destacat en la història.
Els àlbums il·lustrats es caracteritzen per donar un valor fonamental a les il·lustracions, que no només serveixen de complement a la narració, també li donen un toc especial i hi aporten qualitat, informació i bellesa. Abans de res, hem comentat les diferències entre un àlbum il·lustrat i un còmic, en què la imatge també hi té un paper fonamental però des d’un punt de vista més aviat narratiu, ja que es tracta d’una seqüència d’imatges i text. En l’àlbum il·lustrat, en canvi, el dibuix retrata un element o escena concrets i agafa molta força. Hem aprofitat l’ocasió per fullejar uns quants àlbums de la biblioteca i veure aquest poder de la imatge.
Amb aquesta lectura hem conegut la June, una nena que des del seu naixement s’ha preparat per ser la princesa Tòtem a través d’un seguit de normes i sacrificis que la porten a qüestionar-se el seu model de vida. Aquest tema ens ha permès debatre sobre conceptes com la llibertat, la rebel·lió, el compromís, el poder de decisió i les responsabilitats, unes qüestions que ens han portat a valorar el nostre dia a dia i a posar-nos en situacions que ens acompanyen constantment i ens fan sentir atrapats, lliures o fins i tot una mica rebels. Sense cap mena de dubte, hem arribat a la conclusió que no ens agradaria ser prínceps i princeses i que preferim una vida com la que tenim.
Un cop hem conversat sobre els valors de l’obra, hem passat a la primera dinàmica proposada, que ens ha servit per veure si realment les il·lustracions de Justine Brax s’adiuen o no al text de Sébastien Pérez. Hem fet una estesa de les il·lustracions a la taula i cada un de nosaltres ha llegit un fragment del llibre i entre tots hem hagut de relacionar aquest fragment amb la imatge. Com que som uns cracks, hem superat el repte amb nota i ens hem adonat que és un llibre molt ben il·lustrat. Tot seguit, per donar més joc a les imatges, hem passejat per la Sala Jove i cadascun de nosaltres ha escollit el títol d’un llibre que li suggerís la imatge escollida. Normalment, els dibuixos es creen a partir del text, doncs nosaltres hem fet l’exercici al revés: a partir d’una imatge hem hagut de pensar quin llibre hi escauria perquè aquesta en fos la coberta. Han sortit propostes ben interessants!
Finalment, hem aprofitat les il·lustracions de l’àlbum per fer una banderetes i decorar l’aparador de la Sala Jove. Cada una de les imatge conté els nostres desitjos per a l’any nou a darrere… Però això ho mantindrem en secret 😉
I en un tancar i obrir d’ulls ja som a finals d’any i a punt per encarar les sessions del 2025! Començarem forts i llegirem una novel·la de Vince Vawter sobre un nen tartamut que es titula El noi del diari. De tant en tant va bé llegir sobre temàtica inclusiva, oi?
FINS L’ANY QUE VE, #EMBLANATS!