Els #emblanats divendres passat vam comentar Como una chispa, d’Elle McNicoll, guanyadora del Blue Peter Book Award 2021 i del Waterstones Children’s Book Prize 2021.

Como una chispa és una novel·la que gira a l’entorn de l’Addie, una nena d’onze anys autista. El seu dia a dia no és senzill perquè ha d’aprendre a fer-se un lloc a l’escola, al poble i a la societat en general. És sensible, intel·ligent i amb molt de potencial, però algunes de les seves característiques la fan sentir exclosa i diferent de la resta. Per sort, té el suport i la companyia de la seva germana gran, la Keedie, que també és autista, la Nina (l’altra germana), l’Audrey (la seva nova amiga), el senyor Allison (el bibliotecari) i els seus pares. Per a ella fer amics no és fàcil, ja que la majoria de gent no entén què és l’autisme i com s’ha d’adreçar a persones autistes i tractar-hi. A més, es troba que la seva mestra, la senyoreta Murphy, i la seva amiga, la Jenna, tenen una actitud de rebuig cap a ella, no l’ajuden ni la comprenen, sembla que li fan el buit, i això encara fa més difícil la seva integració amb la resta de companys.  

Un bon dia, s’assabenta que antigament al seu poble, Juniper, van sacrificar moltes dones acusades de bruixeria. L’Addie es comença a interessar per aquesta història i s’adona que possiblement totes aquestes dones van ser condemnades injustament simplement per ser diferents. Com que s’hi sent identificada, començarà una lluita perquè l’Ajuntament del seu poble homenatgi totes aquestes dones amb un monument.

Tot i que alguns dels lectors no havien acabat el llibre perquè no hi acabaven de connectar, en general vam coincidir que Como una chispa va ser una lectura especial perquè ens va permetre reflexionar sobre l’autisme i altres trastorns de la personalitat. Vam aprendre conceptes com neurotípic o neurodivergent i vam parlar de situacions d’inclusió i exclusió social i de tolerància. Després d’aquesta lectura podem dir que ara ja coneixem l’autisme de més a prop i això ens permet empatitzar més amb autistes o neurodivergents en general. Per exemple, ara ja sabem que una persona autista sol ser sensible, empàtica i intel·ligent. No tolera els sorolls forts ni tampoc llums massa intenses (brillen massa i els provoquen mal de cap) i tampoc se senten còmodes entre la multitud. 

Malgrat que la història de Como una chispa té punts previsibles (és fàcil deduir com acabarà), sí que és cert que té bons girs de guió i una bona definició dels personatges. ja que alguns d’ells evolucionen molt bé, com la Nina o l’Audrey. 

Aquesta sessió dedicada a les persones neurodivergents i a la inclusió social ens va permetre conèixer altres llibres que tenim en préstec a la biblioteca que tracten sobre aquests temes. Tots plegats, doncs, vam voltar per la Biblioteca Jove i ens vam dedicar a buscar llibres que tinguessin el pictograma de biblioteques inclusives. Un cop reunits, vam observar com en tenim un parell en alfabet Braille per a persones cegues, d’altres sobre persones amb síndrome de Down o també sobre la sordesa. A més, vam descobrir que a la biblioteca hi tenim els llibres de Lectura Fàcil, és a dir, textos adaptats per a persones amb problemes de comprensió lectora o que estan aprenent català. 

 

 

 

 

 

 

 

Per finalitzar el club, vam explorar la nostra creativitat: com l’Addie, que és una nena molt imaginativa i creativa que al llibre constantment se sent identificada amb les bruixes i els taurons (l’autora fa servir el recurs retòric de la metàfora), vam fer volar la imaginació i cada un de nosaltres es va posar al lloc d’un personatges real o imaginari amb el qual se sentís identificat. L’objectiu de la dinàmica era crear una metàfora. Van sortir propostes ben interessants i originals per exemple: “M’identifico amb un lleopard perquè quan persegueixo un objectiu o un somni mai deixo d’intentar-ho i no em rendeixo”.

 

 

 

 

 

 

 

Per a la sessió del mes vinent toca canviar totalment el xip i llegir una obra de teatre d’Agatha Christie, La ratera. S’atrevirà algun dels #emblanats a interpretar algun dels personatges de l’obra?

Ho descobrirem el 15 de març!

Segueix-nos a:
Segueix-nos
Segueix-nos
Visit Us
Follow Me
Segueix-nos
Segueix-nos
Segueix-nos
Club de Lectura Juvenil #emblanats febrer

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *