Aquest mes al Club de Lectura Juvenil #emblanats hem volgut commemorar el Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra la Dona (25 N), i per això hem llegit un llibre relacionat amb aquesta temàtica: La taca, de Laia Asso.
Laia Asso ens ofereix una novel·la coral de dones lligades a les circumstàncies dels seus temps. Una història que transcorre entre generacions i classes socials per parlar-nos de maduresa i dol, però també de les ganes de viure i sobreviure a les adversitats. Laia Asso ens toca el cor amb el llegat ocult que hereten mares i filles sense saber-ho, com la petjada en forma de flor de murtra que duen, totes, gravada a la pell.
I ha sigut ben bé així: la novel·la, que gira a l’entorn de la temàtica del 25 N, ens ha tocat el cor. Si bé hem estat d’acord que té algunes escenes molt dures que fan referència a la violència masclista i que per l’edat dels nostres lectors són difícils de digerir, la lectura d’aquest llibre ens ha servit per reflexionar sobre la violència que pateixen les dones des de les seves múltiples vessants (psicològica, física, sexual…) i en diferents entorns.
Per dur a terme aquesta reflexió, entre tots hem preparat el PUNT LILA LITERARI a la Sala Jove, és a dir, un espai literari de suport i atenció a les víctimes en el qual podreu trobar informació i bibliografia sobre aquesta qüestió.
La idea és treballar i debatre sobre la violència masclista des del punt de vista de les víctimes . Per fer-ho, hem repassat diferents llibres del fons de la sala i els hem exposat en un racó de la biblioteca. En alguns fins i tot hi hem posat una petita frase suggeridora en una cartolina lila per atrapar l’atenció dels lectors. A més, hem tingut l’oportunitat de treballar amb diferent material per decorar l’espai i hi hem posat la guia de lectura del 25N (descarrega-te-la) i material de difusió que ens ha proporcionat el Servei d’Igualtat de l’Ajuntament de Blanes, a qui agraïm el gest i el suport.
El Punt Lila Literari de la Biblioteca compta, també, amb dos espai interactius: per una banda, un plafó que ens permet conèixer conceptes vinculats amb aquest tema gràcies a un joc de relacions. Hem permès aprendre paraules com sororitat, empoderament o mansplaining. I també hi ha una capseta per dipositar-hi red flags, és a dir, petites alarmes micromasclistes que ens trobem al dia a dia i que ens grinyolen.
I tot això ha estat gràcies a la lectura de La taca! Ja veieu que el llibre, tot i ser molt breu, ha donat molt de si. Hem estat d’acord que ha sigut interessant treballar un tema tan dur però que està a l’ordre del dia a través de la literatura i, sobretot, ens ha agradat aquest enfocament de suport i atenció a les víctimes, més enllà de l’acte violent.
Però, ep!, no tot ha sigut reflexionar sobre el 25N! Aquesta novel·la també ens ha permès parlar de recursos literaris com el flashblack o el flashforward, i hem après què és la simbologia literària. Ara ja sabem per què el lila és el color que representa les dones, per què un ocellet és tan important a la novel·la o per què una taca amb forma de murtra és un element recurrent i tan repetit a la història.
Tot plegat ha sigut mereixedor de quatre flors de murtra (de cinc) en el baròmetre de puntuació dels llibres que llegim. Està molt bé, oi?
Al desembre tocarà comentar un àlbum il·lustrat: La princesa Tòtem, de Sebastien Pérez i Justine Brax. Som-hi, emblanats!