El 21 de març, ens vam ajuntar els tres clubs de lectura de la biblioteca (Juvenil, Aleví i Benjamí) per celebrar el Dia Mundial de la Poesia. Vam rebre la visita de Dàlia Mora i Montse Maestre, poetes i autores de dos poemaris que formen part de la col·lecció “mimosa”, de l’Editorial Trípode.
Ens vam reunir tots en rotllana per debatre amb elles sobre els seus respectius llibres de poemes, Simfonia d’haikús i En un tancar i obrir d’ulls, tots dos il·lustrats meravellosament bé per Delphine Labedan. Encara que es tracti de dos llibres diferents tenen punts en comú i va ser un goig poder escoltar les aportacions de l’una i de l’altra sobre el procés creatiu dels versos i la seva vinculació amb la poesia. I també sobre els instants efímers, aquells moments que duren pocs segons però que ens desperten sensacions inoblidables. Montse Maestre va posar èmfasi en la importància de la mirada i observar atentament el que tenim al voltant i Dàlia Mora, que tan sols té deu anys, ens va explicar que ella s’inspira, sobretot, en la natura, i així ho reflecteixen els seus poemes.
Vam conèixer quin tipus de vers és un haikú i una tanka, tots dos procedents de la tradició literària japonesa. En el cas del llibre de Montse Maestre, En un tancar i obrir d’ulls, té la particularitat que va comptar amb l’assessorament i l’ajuda de les observacions i suggeriments d’un grup de nens i nenes que d’alguna manera van determinar cada un dels poemes. La il·lustració també va tenir un pes important en la conversa i tots vam estar d’acord que en aquests poemaris tenen un poder indiscutible, ja que posen imatge a sentiments i sensacions dels poemes.
A la segona part de la sessió, Montse Maestre ens va presentar una capsa amb objectes que simbolitzen parts i elements importants per crear poesia: una llibreta i un bolígraf (per escriure quan ens ve la inspiració), un colador (per filtrar les idees), objectes que fan referència als cinc sentits (tan importants en el procés d’escriptura), una bombeta (perquè ens vingui la inspiració)… I tot plegat ho vam relacionar amb moments efímers que ens fan feliços i ens agraden: el piular d’un ocell, les onades del mar, acariciar un animal, anar en bicicleta, el soroll de les crispetes al microones… Van sortir idees i propostes ben interessants!
Ah, i no ens oblidem de mencionar els grans rapsodes de la tarda! Una bona colla es van atrevir a recitar alguns dels poemes i va ser preciós. Sens dubte, va ser una tarda fantàstica i molt profitosa!
I aquí us podeu descarregar la guia de lectura de llibres de poesia per a joves que us poden interessar.