El mes vinent ens tornem a afegir al projecte LiceuBib en el que el Departament de Cultura, a través del Servei de Biblioteques de la Direcció General de Cooperació Cultural, i el Gran Teatre del Liceu col·laboren per facilitar que les biblioteques ofereixin clubs al voltant de l’òpera.
En aquest cas, llegirem Otel·lo, una de les cinc grans tragèdies de William Shakespeare, juntament amb Juli César, Hamlet, El rei Lear i Macbeth. Per a construir la trama, Shakespeare es va basar en una història anterior de Giovanni Battista Gira, inclosa en la seva obra Hecatommithi, en la que “el moro de Venècia” assassina la seva dona a causa de la gelosia que provoca en ell un astut alferes.
Juntament amb aquesta obra de teatre, també podreu llegir el llibre Vida de Giuseppe Verdi, autor de la música de l’òpera que tractem aquest mes. Otel·lo va ser la segona obra de Shakespeare que va adaptar, després d’haver creat una magistral adaptació de Macbeth estrenada el 1847. Verdi era un gran coneixedor de l’obra del dramaturg i, tot i que només va llegir les traduccions a l’italià, les seves obres l’apassionaven tant que la possibilitat de crear una òpera basada en Otel·lo va ser un incentiu suficient per a què el compositor reprengués la seva carrera després d’haver-se retirat. Verdi va treballar amb el llibretista Arrigo Boito per a condensar i reestructurar l’obra original, que va ser estrenada a La Scalla el 5 de febrer de 1887.
Recordeu que el 24 de març, en Pol Avinyó farà una xerrada sobre l’òpera a partir de les 7 de la tarda que serà presencial si es mantenen les mesures actuals
Bona lectura!